Webshop » Blog » Liefde en relaties » Liefde is de dans van je leven

Liefde is de dans van je leven: ontdek pure liefde, in jezelf en in de ander

Ondanks de vele veranderingen en het feit dat steeds meer mensen op hun gevoel gaan vertrouwen, zijn er nog steeds heel wat mensen die zoeken naar liefde. Zij weten niet dat ze liefde al in zich dragen en zoeken tevergeefs buiten zichzelf naar dat ene wat hen compleet kan maken.

Als ik praat over liefde, dan heb ik het over de liefde die ieder van ons in zich draagt, de liefde die we delen met het universum en daardoor ook met elkaar. De pure, onvoorwaardelijke vorm van liefde, die los staat van de oppervlakkige fysieke verliefdheid. In theorie wordt er gepraat over verliefdheid tussen mensen en hoe deze kan uitgroeien tot liefde, hoe verliefdheid stopt en men de kans krijgt om te kiezen voor een vaste relatie. Dit kan misschien het geval zijn als er sprake is van een verliefdheid die voortkomt uit fysieke aantrekkingskracht, of een verliefdheid die ontstaat uit een beeld of illusie, in de hoop een leegte op te vullen.
Toch kan ik mezelf niet terug vinden in deze theorie. Als puber werd ik wel eens verliefd met vlinders en alles erbij, omdat ik aandacht kreeg, of opkeek naar iemand. Maar al snel merkte ik dat dit soort verliefdheid of liefde niet echt was. Het vulde in wat ik tekort kwam, maar mijn gevoel ging nooit naar de persoon zelf uit.


Een zoektocht naar jezelf: leer van jezelf te houden

 
Door de jaren heen ben ik liefde op een totaal andere manier gaan ervaren. Door vooral mezelf te gaan aanvaarden, zowel fysiek als emotioneel, heb ik in dit proces een belangrijke stap gezet. Liefde voelen voor mezelf en mezelf graag gaan zien was niet makkelijk, maar niet onmogelijk. Toen ik de intense liefde voor mezelf voelde, kon ik deze ook terug vinden in anderen. Ik voelde me meer verbonden met het universum en de aarde, maar ook met de mensen om me heen. Het respect dat ik had gekregen voor mezelf, kon ik nu ook voor anderen opbrengen. Ik zag steeds makkelijker de ziel van ieder mens, en zag daardoor ook dat ieder van ons iets moois in zich draagt. Dit alles maakt dat ik een stuk meer ontspannen ben ik contacten en weinig verlangens heb. In plaats van te verlangen en te dromen, geniet ik van ieder moment. Ik geniet van alles wat ik voel, en voel hierdoor dat ik leef. Ieder persoon die op mijn pad komt, brengt me iets.


Geen relaties maar verbindingen

Bij ieder mens voel ik een verbinding, de ene al sterker dan de andere. Het is moeilijk om deze verbindingen, en de gewaarwordingen die ik heb, te omschrijven. Voor de ene voel ik vooral vriendschap, met als basis vertrouwen en respect. Voor de ander voel ik pure liefde, vanuit een hartsverbinding, en voel ik me verbonden met de ziel van die persoon. De combinatie van herkenning en verbinding maakt een gevoel in me los waar ik heel dankbaar om ben. Van dit soort gevoelens kan ik genieten en ontspannen. Ik vertrouw op zulke momenten heel erg door het gevoel van rust dat deze liefde me brengt. Daar waar ik mezelf kan zijn, vind ik die hartsverbinding terug. Dan sta ik in verbinding met een persoon die op heel wat vlakken met me gelijk loopt en die mij op één of andere manier kan aanvullen.
Deze laatste vorm van liefde is me nog niet vaak overkomen. Het is een langzaam iets, het komt langzaam naar boven tot ik het opmerk. Omdat het zo vertrouwd en rustig aanvoelt, heb ik niet de neiging om het te gaan omschrijven als verliefdheid. Het is een diepere vorm van liefde die ik moeilijk kan omschrijven, omdat het gewoon niet te beschrijven valt. Er bestaat geen woord dat het kan omvatten. De oppervlakkige verliefdheid die de meesten kennen, komt zo plots, dat je ze haast niet kan ontkennen. Maar ze kan ook wel heel erg snel verdwijnen, vooral als je wordt geconfronteerd met de werkelijkheid en je droombeeld wordt weggevaagd.


Samen, zoals in jij en ik

Het soort liefde dat ik heb mogen ervaren is erg rustig, en velen zijn er zich daardoor niet helemaal bewust van. Ook kunnen ze het moeilijk vatten. Je voelt je goed bij iemand, maar weet eigenlijk niet waarom. Je vindt een rustpunt bij die ander en merkt dat je steeds spontaner wordt. Je kan dus meer en meer jezelf zijn omdat je een deel van jezelf herkent in de ander. Dat maakt dat je mekaar sneller begrijpt en dat woorden vaak overbodig zijn. Het genieten van de momenten dat je samen hebt met die persoon zijn genoeg. Er hoeven geen woorden gebruikt te worden om te definiëren wat je hebt. Relaties en huwelijken verdwijnen in het niets als er een pure hartsverbinding wordt gelegd. Genegenheid en intimiteit komen op de voorgrond. Oppervlakkige seksrelaties gebaseerd op lust vind je hier niet terug. Het gezelschap is meestal voldoende en wordt pas later omgezet in een fysieke relatie waar een energetische uitwisseling plaats kan vinden. Het één worden komt dan op het juiste moment, wanneer alles in balans is. Zo kan een mooie energetische uitwisseling en eenwording plaats vinden die gebaseerd is op vertrouwen en waardering.

Volgend gedicht vond ik in het boek 'Leven in de Nieuwe Energie' door A. Boom-Van Doorn en geeft mooi weer waar ik in geloof.

Samen zoals in jij en ik.

Samen zonder voorwaarden en zonder verhalen.
Samen, even liggen, jouw verhalen, mijn verhalen.
Wat gebeurt er in jouw leven? Wat wil je delen met mij?

Samen, zonder versmelting, zonder drama, zonder elkaar te overweldigen of over te nemen.
Gewoon zomaar genietend van de God in jou, die geniet van de God in mij.
Jij bent precies goed zoals je bent en ik ben precies goed zoals ik ben.

Samen genietend van de ruimte die we elkaar geven.
Samen genietend van de vreugde die deel uitmaakt van ons leven.
Samen kijkend naar hoe het leven zich ontvouwt.

Samen, wanneer jouw ziel en mijn ziel samen ademen, elkaar bekrachtigen en elkaar elkanders schoonheid tonen.
Kun jij genieten van mij, zoals ik geniet van mezelf? En durf jij te genieten van jezelf, zoals ik geniet van jou?

Niet samen één, want we zijn zelf al één, maar samen twee of drie of vier of nog meer.
Bewegend en kiezend.
Jouw ruimte neemt mijn ruimte niet in en mijn ruimte zit jou niet in de weg.
We hoeven nergens heen, we genieten van het nu en alles wat zich daarin ontvouwt.
We hoeven niet te sleutelen en af te breken om te kunnen bouwen.
We ontvouwen en bloeien en zijn groots in onszelf en in elkanders ogen.
Samen, zoals in jij en ik.


De gevolgen van oppervlakkige relaties en seksuele contacten

Weinig mensen zijn zich bewust van de gevolgen van losse seksuele contacten en de betekenis die ze op die manier aan liefde geven. Natuurlijk is het makkelijk om oppervlakkige contacten om te zetten in een fysieke daad. Men handelt dan ook niet vanuit het hart, maar vanuit lust. Hierdoor wordt men enkel verbonden vanuit de eerste chakra’s en blijft het hartchakra onaangeroerd. Tijdens zulke contacten wordt men wel belast met de energie van de ander, waardoor dit alles na een tijd heel zwaar kan gaan doorwegen. Wanneer men meerdere losse seksuele contacten heeft, stapelt deze energie zich op, en raakt men er nog moeilijk vanaf. Bovendien geeft men deze energieën steeds door aan de volgende partner, waardoor zulke contacten alleen maar leiden tot spanningen en drama.


Maak jezelf vrij en voel wie je werkelijk bent


Je bent pas klaar voor een pure hartsverbinding als je er in bent geslaagd jezelf te reinigen van alle energieën die niet bij jou horen. Het kan enige tijd vragen om tot dit punt te komen, om helemaal bij jezelf te komen. Maar als je je bewust bent van de uitwisselingen die kunnen plaats vinden tussen mensen, ben je al een heel eind ver. Dan kan je je losmaken van alles wat niet bij je hoort en op zoek gaan naar wie je werkelijk bent. Je kan dan jezelf accepteren en liefhebben, en later deze liefde voor jezelf ook in anderen gaan zien. Als je dit ervaart, zal je zien dat er bepaalde mensen in je leven zijn waar je een bijzondere verbinding bij voelt. En de kans is dan ook groot dat je merkt dat je reeds iemand in je leven hebt die je in je hart draagt, op een manier die je eerder niet kende. Dan pas leer je ware liefde kennen. Het is een liefde zonder verwachtingen of verplichtingen, een liefde die geen woorden nodig heeft. Deze liefde geeft je de vrijheid jezelf te zijn en de dingen te doen die je helpen om verder te ontwikkelen. Pure liefdesverbindingen geven je net ruimte en vrijheid, daar waar andere relaties je kunnen benauwen en angst oproepen. Bij zuivere hartsverbindingen hoef je niets in te leveren, je krijgt er net heel veel bij. Je krijgt de kans om jezelf nog beter te leren kennen, door en met de ander.


Liefde in vrijheid

 
Dit soort liefde kan nooit verdwijnen, dat is er zo mooi aan. Daar waar verliefdheid verdwijnt, en oppervlakkige liefde een gewoonte of verplichting wordt, maakt pure liefde je vrij en kan het gevoel alleen maar groeien en sterker worden. Door de combinatie van vrijheid en liefde, kan je de ander ook loslaten. Dit kan in een relatie, maar ook daarbuiten. Soms laten de omstandigheden het niet toe om samen te zijn, en een leven te delen. Maar dat betekent niet dat een gevoel van liefde en een vorm van intimiteit op afstand niet kan bestaan. Door de ander het geluk te gunnen, kan je hem of haar vrij laten. Zo kan je deze persoon eeuwig in je hart dragen en zijn eigen weg laten gaan.


Je innerlijke muziek


Het maakt niet uit op welke manier je liefde ervaart, zolang het je maar vreugde brengt. Het is zo’n mooie ervaring dus wees er blij om. Wees blij dat je kan houden van jezelf en van de ander, in alle vertrouwen en rust. Geniet van het gevoel dat iemand je kan brengen. Duw het niet weg maar laat het stromen. Je hoeft er niets mee aan te vangen. Laat het gewoon zijn en voel!

Osho noemt het je innerlijke muziek.
Liefde zet een proces in beweging, liefde is de katalysator. En als de liefde het proces van je innerlijke muziek niet in beweging zet, dan is het iets anders vermomd als liefde, dan is het geen liefde.
Misschien is het wellust, misschien is het gewoon seksualiteit, sensualiteit. Er is niets verkeerd aan seksualiteit, aan sensualiteit, er is niets verkeerd aan wellust. Ik veroordeel ze niet, ze zijn goed zoals ze zijn, maar het is geen liefde. Zij kunnen zich voordoen als liefde, ze kunnen je wijsmaken dat ze liefde zijn.
En het criterium om erachter te komen is: als je innerlijke muziek begint te klinken, dan is er liefde.
Plotseling voel je een diepe harmonie. Je bent niet langer in wanklank, je wordt een klankakkoord. Je bent niet langer in een chaos, je wordt een kosmos, en het leven begint een nieuwe kwaliteit aan te nemen.
Dat is de enige maatstaf: ga op zoek, zoek dieper en dieper in de liefde, en op een dag loop je tegen je innerlijke muziek aan. En daarna is het leven nooit meer hetzelfde. In feite begint het leven dan pas.



© Leni De Chou 2012