Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Zorgen voor jezelf: een belangrijke stap

Zorgen voor jezelf: een belangrijke stap

In onze persoonlijke en spirituele groei is zorg dragen voor jezelf één van de belangrijkste zaken. Kies er bewust voor om voldoende tijd voor jezelf te nemen en de dingen te doen die je energie geven en motiveren. Net die zaken zorgen ervoor dat je krachtiger in het leven gaat staan en zowel fysiek als mentaal sterker wordt.
 

Eerst jij!

Het is niet makkelijk om in ons drukke leven tijd te maken voor onszelf en stil te staan bij wat we zelf eigenlijk heel hard nodig hebben. Ook hebben we de neiging om vooral te geven aan anderen, omdat dit bekend staat als een spirituele daad, maar eigenlijk vergeten we op dat moment vooral onszelf. Goed voor onszelf zorgen is het begin van alles. Pas wanneer we zelf gezond en in balans zijn, kunnen we er volledig zijn voor anderen. Alleen als we in onze eigen kracht staan, kunnen we gaan groeien als mens en als ziel, en ook iets betekenen voor anderen.
 

Rust en slaap voldoende

Ons lichaam wordt wel eens de tempel van onze ziel genoemd. Daarom is het belangrijk dat we goed voor ons lichaam zorgen.
We weten ondertussen al lang dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk is. Maar ook voldoende slaap en rust is minstens even belangrijk. Kan jij gaan zitten of liggen en lekker niets doen? Geef jij jezelf en je lichaam op die manier voldoende rust? We worden opgevoed met het idee dat 'niets doen' gelijk is aan 'lui zijn'. Daarom hebben we de neiging om constant in beweging te zijn. Rust nemen is ook 'iets doen'. Je zorgt op zo'n moment voor jezelf. Luister naar je lichaam als het vermoeid is en durf toe te geven aan die vermoeidheid. Je mag best wel eens moe zijn.
Onze maatschappij laat ons dit spijtig genoeg niet toe. Presteren en gefocust blijven is belangrijk. Moe zijn en rust nemen is voor velen een teken van zwakte. Durven rusten en hierdoor voor jezelf zorgen is voor mij een sterkte. Durf opkomen voor jezelf en je lichaam. Slaap maar eens lekker lang uit of doe een dutje tussendoor. Het zal je helpen om dichter bij jezelf te komen. Het is trouwens al lang bewezen dat pauzes en power naps goed zijn voor de gezondheid en je helpen om beter te presteren tijdens het werk.
Acht uur slaap per dag is echt geen luxe, je lichaam heeft deze rust nodig. Voel je dus zeker niet zwak als jouw lichaam om een lange en goede nachtrust vraagt.
 

Een moment met jezelf

Er zijn zoveel manieren om een moment voor jezelf te creëren. Dit is iets heel persoonlijks en misschien moet je even zoeken voor je iets vindt dat bij je past. Je hoeft niet te gaan mediteren of ingewikkelde oefeningen doen. Omring je met dingen die jou een fijn gevoel geven. Speel met verlichting, kleuren, eten en drinken, muziek,... Maak dat ene moment speciaal voor jezelf. Doe waar jij zin in hebt en geniet van de rust die je vindt bij jezelf.
Luister naar jezelf en ontdek wat je lichaam en je geest nodig heeft. Vraag aan jezelf: 'Wat kan ik op dit moment doen zodat ik zorg draag voor mezelf?' Blijf vooral in het nu-moment. Doe waar jij zin in hebt. Doe datgene waar jij en je lichaam nood aan hebben.
Alleen al het feit dat je even de tijd stil zet om je dit af te vragen, maakt al dat je voor jezelf zorgt. Op het moment dat je deze vraag stelt, richt je de aandacht op jezelf. Je bent op die manier niet meer gefocust op alle details en drukte van alledag. 'Wat heb ik op dit moment nodig?' zorgt ervoor dat je heel even aan jezelf denkt. Probeer het uit en geniet vooral van het gevoel dat het je geeft. Je zet jezelf op dat moment op de eerste plaats. Jij bent dan belangrijk.
                                  

Terwijl ik dit stukje schrijf, zit ik op de bank met mijn voetjes omhoog en de laptop op schoot. Er branden kaarsjes en ik geniet van de ontspannende geur van wierook. De stilte van de nacht zorgt ervoor dat ik volledig van dit moment kan genieten. Ik ben alleen met mezelf en voel me goed. Op deze manier zorg ik voor mezelf. Ik creëer een sfeer waar ik me goed bij voel en ga ontspannen liggen. Dit is mijn moment, ik draag zorg voor mijn lichaam en geest.
 

Bouwen aan meer weerstand

Iedere keer als we onze aandacht richten op onszelf en wat we kunnen doen om voor onszelf te zorgen, bouwen we aan meer weerstand. Zo kunnen we beter omgaan met stress en zijn we beter bestand tegen ziektes en allerhande kwaaltjes. Bovendien hebben we meer energie zodat we onze dagelijkse bezigheden beter aan kunnen. Door onszelf voldoende aandacht te geven, winnen we aan kracht, zodat we met eender welke situatie kunnen omgaan. Ook zal je merken dat je in het dagelijkse leven makkelijker opkomt voor jezelf, dat je assertiever wordt en duidelijker je grenzen aan kan geven. Hierdoor verlies je ook tijdens je dagelijkse bezigheden veel minder energie.
 

Voor jezelf zorgen brengt je in balans

Ik geloof dat we zowel fysiek als emotioneel gezonder worden als we rekening houden met onze eigen behoeftes en ervoor kiezen om zorg te dragen voor onszelf. Ons lichaam en onze geest ontspannen als ze gewend raken aan het feit dat we voor onszelf zorgen. Op die manier kan je meer op jezelf vertrouwen. Je lichaam raakt meer in balans waardoor je onzekerheden verdwijnen en je sterker in het leven komt te staan. Je lichaam neemt je innerlijke vertrouwen over waardoor je ook fysiek krachtiger wordt.
 

Zelf-zorg

Er zijn vele manieren om voor jezelf te zorgen: je kan tijd doorbrengen in de natuur, rustig een boek lezen, een leuke film kijken, creatief aan de slag gaan of gewoon gezellig niets doen. Het maakt niet uit wat je doet, of net niet. Als jij je er maar ontspannen bij voelt en een moment met jezelf creëert. Misschien heb je wel iets aan een lekkere maaltijd, een warm bad of sport. Zolang je het alleen maar voor jezelf doet en als ontspanning. Geen druk. Geen moeten. Gewoon 'zijn'.
 

Leer 'nee' te zeggen

Een goede zorg kan ook betekenen dat je 'nee' zegt tegen iets. Schrap het woord 'moeten' uit je woordenboek en stel jezelf de vraag of je die activiteit wel wil doen en of het jou iets brengt. We doen nog steeds teveel dingen uit gewoonte of omdat het zo hoort. We hebben snel de neiging om anderen tevreden te stellen en zetten onszelf zo opzij. Durf eens 'nee' te zeggen als iets niet goed voelt voor jou. Misschien heb je helemaal geen zin in dat etentje met je vriendin of die receptie op het werk. In het begin zal je waarschijnlijk minder aangename reacties krijgen omdat mensen dit niet van je gewend zijn. Schrik dus niet als iemand opeens erg teleurgesteld of boos is. Zorgen voor jezelf is dus ook tijd maken voor jezelf. En dat betekent dat je af en toe 'nee' zal moeten zeggen.
 

Geef jezelf iets extra

Durf jezelf te verwennen en geef eens een paar extra euro's uit aan een kledingstuk waar je je goed in voelt. Op deze manier koester je jezelf en zorg je ervoor dat je je goed in je vel voelt. Ook dit komt je gezondheid ten goede. Geef jezelf eens een massage cadeau of een verwenbeurt in het schoonheidssalon of bij de kapper.
Misschien vind je jouw rustmoment wel in een spirituele groep of praktijk. Er zijn zoveel manieren om spiritueel te ontspannen. Kijk eens welke activiteiten er in jouw buurt zijn. Meditatie, relaxatie, muziektherapie, yoga, tai chi, spirituele praatgroepen,... De mogelijkheden zijn oneindig. En de kans is groot dat je ook nog eens fijne mensen ontmoet die misschien wel vrienden kunnen worden. Zorg voor jezelf door vriendschap toe te laten in je leven.
 

Jij bent belangrijk

Geniet van je bestaan en zie jezelf als een mirakel. Jij bent het centrum van jouw leven, van jouw bestaan. Sta jezelf toe om hiervan te genieten. Herinner jezelf er regelmatig aan dat jij voor jezelf kan zorgen. Jij hebt hier een keuze in. Doe het gewoon! Je zal vele fijne manieren ontdekken om jezelf te koesteren. Geniet van jezelf en de vele mooie dingen om je heen.

 

© Leni De Chou 2012