Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Spiritueel ontwaken: oordeel niet over anderen

Spiritueel ontwaken: oordeel niet over anderen

 
Once you awaken, you will have no interest in judging those who sleep

- James Blanchard -

 

Dit is één van de vele lessen die ik heb geleerd tijdens mijn spiritueel ontwaken. Ik besef steeds meer dat het niet aan mij is om te oordelen over het leven dat anderen leiden. Ook is het niet mijn taak om anderen te wijzen op wat ze anders kunnen doen. Lang heb ik gehoopt anderen tot inzicht te kunnen brengen, maar nu weet ik dat zij enkel hiervoor openstaan als zij er klaar voor zijn. Alleen als zij om hulp vragen, kan en mag ik vanuit mijn eigen ervaring praten en hen op weg helpen.
Ik heb me lang gefocust op het leven van anderen en hoe ik hen zou kunnen helpen, maar ik weet nu dat ik me enkel hoeft te concentreren op mijn eigen groei.

Bovenstaand citaat geeft me in dit stuk heel wat duidelijkheid. Hoe meer ik spirtueel ontwaak, hoe minder ik de behoefte heb om anderen te beoordelen. Ik erger me steeds minder aan hoe anderen leven.

Vroeger zag ik alleen maar de oppervlakkigheid in het leven van anderen. Ik zag hoe zij constant hun best deden om niet met zichzelf te worden geconfronteerd. Daar kon ik me best aan ergeren en had dan ook de behoefte om hen te wijzen op de diepere betekenis van het leven.

Nu heb ik meer rust gevonden en kan ik anderen hierin loslaten. Ooit was ik namelijk zelf in zo'n 'slaaptoestand'. Het feit dat ik weet dat ik ooit ook zo heb geleefd, maakt dat ik meer begrip en medeleven kan tonen voor hen die nog niet ontwaakt zijn. Spiritueel ontwaken doe je als je er klaar voor bent, als de tijd er rijp voor is.

Ik streef naar een bepaalde manier van leven, en daar hoort oordelen en vergelijken niet bij. Iedere dag word ik geconfronteerd met anderen en het is niet makkelijk om neutraal te blijven. Toch merk ik dat ik leer, en dat ik begrip kan opbrengen voor het proces van de ander. Ieder heeft een eigen weg te gaan. Ik aanvaard waar de ander is, terwijl ik aandacht besteed aan mijn eigen groei en me concentreer op mijn eigen pad.

 

© Leni De Chou 2013