Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Wacht niet op verandering. Kies er zelf voor!

Wacht niet op verandering. Kies er zelf voor!


Waarom blijven mensen zo lang in situaties die niet goed voor hen zijn?


Haast iedere dag krijg ik vragen omtrent veranderingen in iemands leven en hoe deze tot stand zullen komen. Velen beseffen niet dat zij degene zijn die bepalen of er iets verandert in hun leven en wanneer dat gebeurt. Het creëren van mogelijkheden doe je namelijk zelf.

Mensen hebben de neiging om vast te houden aan dingen die niet goed voor hen zijn, maar hen toch op bepaalde vlakken zekerheid bieden. Vooral financiële zekerheid zorgt ervoor dat velen niet de stap kunnen zetten naar iets nieuws.
Of het nu gaat om een ongezonde relatie, een werksituatie of een levenswijze, het komt steeds op hetzelfde neer: het kost veel energie, het helpt niemand vooruit, maar toch lijkt het onmogelijk om te kiezen voor iets nieuws. Is dat dan werkelijk zo?
 
Relaties

Wanneer je tot het besef komt dat je relatie nog weinig voorstelt en er geen reden meer is om dichter bij je partner te komen, lijkt een relatiebreuk de enige oplossing. Toch kan het zijn dat je een zekere financiële en materiële zekerheid hebt opgebouwd en daardoor (deels) afhankelijk bent geworden van je partner. Maar hoe zit het dan met jou? Wat geef je op voor deze zekerheden? En is zelfstandig leven écht niet haalbaar?
Mensen hebben het nu eenmaal moeilijk om oude vertrouwde dingen los te laten. Stel jezelf de vraag wat jou werkelijk tegenhoudt. Is het die financiële zekerheid? Of twijfel je aan jezelf en durf je daarom de stap niet te zetten? Ben je bang om alleen te zijn? Ben je bang voor het nieuwe en onbekende?
 
Werk

Je hoort het overal: iedereen kijkt uit naar het weekend of de vakantie en ze gaan dan ook met veel tegenzin terug aan het werk. Brengt je baan je geen voldoening meer of voelt je werksituatie niet goed aan? Dan ben je echt aan verandering toe. Een vaste baan geeft als vanzelfsprekend financiële zekerheid, maar wat geef je ervoor in de plaats? Wat wil jij écht gaan doen? Waar liggen je mogelijkheden? Durf ook hier te kiezen voor verandering en kijk naar wat er zich aanbiedt. Natuurlijk hoef je geen extreme risico’s te nemen. Durf wel te kijken wat er nog is buiten datgene wat zich al in je leven bevindt. Misschien is er wel meer dan je denkt.
 
Mogelijkheden

Weet dat verandering altijd nieuwe dingen met zich meebrengt. Zie je mogelijkheden in plaats van je beperkingen. Met loslaten krijg je niet alleen je vrijheid terug, maar ook nog heel wat andere zaken. Het is jouw leven en jij hebt recht op vrijheid. Laat je niet tegenhouden door angst of onzekerheid. Stel niet langer uit. Stap weg van oude en vermoeiende situaties. Kies voor datgene wat goed voor je is, voor dat wat goed voelt.
Als je te lang in een ongezonde situatie blijft, heeft dit een grote invloed op je welzijn en je gezondheid. Je geeft heel wat energie weg en komt vast te zitten. Je laat je door je omgeving en je situatie onderdrukken, waardoor je wordt geleefd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat mensen te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. Vermoeidheid, slaapproblemen, stress, angsten, depressie en chronische pijnen zijn maar enkele voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan als je niet kan loslaten.
Door vast te houden aan ongezonde situaties en mensen gaat je energie minder stromen en kom je zowel emotioneel als fysiek vast te zitten.
 
Op weg naar vrijheid en evenwicht

Kiezen voor verandering kan ervoor zorgen dat je opnieuw evenwicht vindt en daardoor ook fijne dingen zal aantrekken. Als je beter in je vel zit, sta je ook meer open voor nieuwe zaken en kan je leven in een stroomversnelling geraken.

Besef dat keuzes en veranderingen ook heel veel goeds met zich kunnen meebrengen. Soms is het nodig om iets op te geven om iets beters in de plaats te krijgen. Geef jezelf vrijheid door te kiezen voor zaken en mensen die jou een goed gevoel geven. Laat je niet tegenhouden door (zogezegde) zekerheden. Uiteindelijk zijn dit enkel belemmeringen.

Door te kiezen voor jezelf en oude situaties los te laten, kan er een wereld van mogelijkheden voor je opengaan. Door die stap te zetten laat je zien dat je meer van jezelf bent gaan houden. Je wordt onafhankelijker waardoor je ook makkelijker met anderen overweg zal kunnen. Je zal je meer ontspannen voelen, waardoor je meer mogelijkheden en nieuwe situaties zal aantrekken. Weet dat het bestaan je precies datgene geeft wat je nodig hebt.
Wees niet te snel tevreden en leg je niet zomaar neer bij een situatie. Het kan altijd anders. Laat je niet klein houden door tevreden te zijn met wat je hebt. Laat je niet onderdrukken door je omgeving. Zie je vrijheid en je mogelijkheden. Geef jezelf de kans om verder te groeien.

                     
8fd1943ed3fc25c58343bf98af6c2a0c
 

© Leni De Chou 2013