Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Op weg naar vrijheid

Op weg naar vrijheid


Leef je eigen leven


Het beeld dat we van onszelf hebben, klopt heel vaak niet met de realiteit. We leren te leven naar wat ons wordt geleerd en verliezen daardoor een groot stuk van onze identiteit. Onze maatschappij verwacht heel veel van ons, en vooral dat we mooi blijven volgen en ons houden aan allerlei regels. Anderen bepalen nog steeds hoe we ons dienen te gedragen, waardoor we onszelf niet kunnen zijn.
Omdat we hiermee zijn opgegroeid, hebben we niet door dat we onszelf zijn kwijtgeraakt. Onze individualiteit heeft geen kans gehad om te groeien en naar buiten te komen. Regels die ons van buitenaf worden opgelegd belemmeren ons in onze groei.

Steeds meer mensen worden zich bewust van dit gebeuren en gaan op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Hierdoor komen ze in botsing met de samenleving, en dat is niet altijd makkelijk om mee om te gaan.
Er wordt van ons verwacht dat we meelopen zoals schaapjes in een kudde, zonder vragen te stellen of stil te staan bij het leven en wat we doen. Door jarenlang mee te lopen, hebben we onze vrijheid verloren. We zijn niet in staat om ons vrij te bewegen en vrij te denken.
 
Wie ben jij? Welke plaats wil je innemen in onze maatschappij?

Kijk eens naar jezelf in de spiegel. Wie ben jij nu eigenlijk? Verlos jezelf van het zelfbeeld dat je door anderen is opgelegd. Maak je ware zelf wakker en ga doen wat voor jou goed voelt.

Osho brengt een oud zen-verhaal naar voor:
Een leeuw was grootgebracht door schapen en dacht dat hij zelf een schaap was. Totdat een oude leeuw hem greep en meenam naar een vijver, waar hij hem zijn eigen spiegelbeeld liet zien.
Velen van ons zijn zoals deze leeuw. Het beeld dat we van onszelf hebben is niet ontleend aan onze eigen directe ervaring maar aan de mening van anderen. We hebben een van buitenaf opgelegde 'persoonlijkheid'.     
                                    

Onze maatschappij laat geen individualiteit toe. Je kan en mag jezelf niet zijn. Als je voor jezelf gaat denken en gaat vertrouwen op je gevoel, dan ben je niet meer zo volgzaam als schapen. Een leeuw gaat zijn eigen weg en leeft hierdoor in vrijheid. Schapen leven in de massa, die hen een vals gevoel van veiligheid geeft.

We worden allemaal als leeuw geboren, maar de maatschappij leert ons te denken en te leven als een schaap. De maatschappij wil slaven, mensen die gehoorzaam volgen. Ze willen geen mensen die belang hechten aan vrijheid en individualiteit.

 
Wat als we kiezen om te leven zoals we werkelijk zijn?

In het begin kunnen we ons onzeker voelen, omdat we nog steeds niet helemaal weten wie we zijn en waar we naartoe willen. Ons zelfvertrouwen wordt op de proef gesteld, in alles wat we doen. Het is belangrijk dat we vertrouwen hebben in onszelf en weten dat we altijd worden gesteund als we leven vanuit onze natuur.
Loslaten is ook hier een belangrijk thema. Je maakt je niet alleen los van oude patronen, maar je bent ook niet meer afhankelijk van anderen. Daardoor heb je nog weinig om je aan vast te houden, waardoor je automatisch meer in vrijheid terecht komt. Het kan even beangstigend voelen om nergens meer te hebben om op terug te vallen, zeker als het gaat om zaken die erg vertrouwd voelden. Weet dat vele dingen je in het verleden een vals gevoel van vertrouwen, veiligheid en bescherming hebben gegeven. Als je je kan losmaken van deze oude, irreële zaken, dan ben je alweer een stap verder in je proces naar vrijheid. Je gaat meer openstaan voor nieuwe ervaringen, omdat je oude (vertrouwde) levensstijl niet meer bij je past en je dus ook niet meer dient.

We worden minder afhankelijk van anderen waardoor we nog meer onze eigen weg kunnen gaan. Dat alleen al creëert een enorm gevoel van vrijheid. We kunnen vaker worden gezien als de rebel, omdat we niet meer zo meegaand zijn en sneller onze eigen mening naar voor brengen.
Mensen voelen zich meestal enkel sterk als ze worden gesteund door anderen en in groep ergens tegenin kunnen gaan. Als we onze individualiteit naar buiten brengen, staan we er meestal alleen voor waardoor we erg sterk in onze schoenen moeten staan om iets te bereiken. Het kost ons meer moeite om gehoord te worden.
Van de andere kant kunnen we meer gaan delen met anderen, omdat we minder afhankelijk zijn. Het principe 'geven om iets te krijgen' gaat nu niet meer op. We hebben ook nog weinig aan drama's waardoor we steeds minder meegaan in conflicten. Zo kunnen we meer leven in rust, met anderen maar ook met onszelf.

Creativiteit

Ik heb het wel vaker over creativiteit en hoe belangrijk dit is in ons leven en hoe dit onze ontwikkeling en groei kan stimuleren. Creativiteit, eender op welke manier je dit beoefent, brengt je dichter bij jezelf. Je intuïtie en gevoel kan op deze manier naar buiten komen, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf. In alles wat je doet kan je een stukje creativiteit verwerken. Ga dus niet te veel op zoek. Sta gewoon open voor datgene wat zich via jou en wat je doet wil uiten.
Alles wat je doet vanuit een gevoel van creativiteit, zal laten zien hoe jij de wereld bekijkt. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je het maar doet met liefde, zonder belangen.                                         
 
Waar wil je heen?

Weet dat iedere stap die je zet belangrijk is. Het leven is een reis op zich en eindigt eigenlijk nooit. Zie het leven als een ontdekkingstocht en focus je niet te erg op een doel. Plan niet teveel vooraf maar kijk op het moment zelf wat voor jou goed voelt. Observeer wat er om je heen gebeurt en hoe jij je daarbij voelt. Stel je gewoon open en kijk wat er naar je toe komt. Hoe meer je jezelf vindt en hoe meer je je ware zelf naar buiten brengt, hoe meer mensen je zal aantrekken die jou begrijpen en met jou mee willen gaan in dit leven.
 
Leef!

Geef jezelf de ruimte om te groeien. Laat dat wat binnenin jou zit groeien en laat zien wie je bent. Ga mee in het proces en heb vertrouwen. Hou van wat je doet en doe het met plezier. Zo geef je liefde aan jezelf, en ook aan anderen.


Bron: Osho Zen Tarot


© Leni De Chou


    Loading...